Bu hafta "Öğrenci Özellikleri" ve "Bilişim Teknolojileri Öğretim Programı konuları anlatılmıştır. Edilen bilgi ve tutulan notlar şu şekilde olmuştur.
Öğrenci Özellikleri
Jonassen ve Grabowski'ye göre öğrencilerin, öğrenme özellikleri değişiklik göstermektedir.Öğrencilerin düşünme stilleri birbirinden farklı olabilir ve öğrenme sürecinde kullanmak istedikleri materyaller birbirinden farklı olabilir. Cinsiyetin etkisi; bilişim teknolojilerine olan tutum kız öğrencilerinde erkeklere göre daha olumludur. Fakat yaşları ilerleyip ihtiyaçları azaldıkça erkek öğrencilerde daha çok tutulmaya başlanmıştır. Öğrenciler bilişsel gelişimlerine göre farklılık gösterir ve bu farklılık Piaget'e göre 4 döneme ayrılmıştır.
1. Algı- Motor Dönem (0-2 Yaş)
Konuşma öncesi evre. Refleks ağırlıklıdır.
2. İşlem Öncesi Dönem (2- 7/8)
Ben merkezcidir. Mantıksal düşünme başlangıç aşamasıdır.
3.Somut İşlemsel Dönem (7/8-14)
;Olaylara en fazla bir alternatif sunar.Soyut işlemleri tam olarak anlayamaz.
4. Soyut İşlemsel Dönem (Yetişkinler)
İleri düzey algoritma ve programlama için uygundur.
Ön Bilgi; Herhangi bir konuda derinlemesine bir araştırma yapmadan sağlanan birtakım bilgi. Ön bilgiye sahip öğrenciler akran işbirliği yaparak ya da öğretmene yardımcı olarak yaşıtlarına yardımcı olabilirler ve böylece öğrenim kolaylaşır.
Düşünme Stilleri; Bireylerin nasıl düşündüklerini, bilgiyi nasıl kavradıklarını ve bilgiyi nasıl hatırladıklarını anlatmak için kullanılan terimdir. Düşünme stilini ölçmede tek bir yaklaşım yoktur. Bunların birçoğu tek boyutlu, bir kısmı çok boyutludur. Tek boyutlulara örnek; görsel-işitsel düşünme stili, alan bağımlı ve alan bağımsızlık ve sağ sol beyindir.
Myers ve Briggs Öğrenme Stili;Düşünme stilini 4 boyuta ayırmıştır. birinci boyut: içe dönük-dışa dönük, ikinci boyut: duyumsal-sezgisel, üçüncü boyut: his odaklı- düşünme odaklı, dördüncü boyut : algısalcı- yargısalcıdır.
Düşünme Stillerinin Sınıf Ortamındaki Etkileri
Öğrenci-Öğretmen Etkileşiminde: Uyum varsa öğrenim sürecini daha çok benimsemektedir.
Öğrenci-Öğrenci Etkileşiminde:Öğrencilerin küçük gruplarla çalışması durumunda benzeri düşünme stillleri,öğrencinin öğrenme deneyimini olumlu olarak etkilemektedir.
Öğrenci-Materyal Etkileşiminde:Gerek ders içinde öğretmen tarafından kullanılan materyaller, gerekse öğrencinin kendi başına kullandığı materyaller, gerekse öğrencinin kendi başına kullandığı materyaller öğencinin öğrenme stiline uygun olmalıdır.
İlgi ve İstek
Öğrenci ilgi, istek ve motivasyonu arttırmak için bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır bunlar; öğrenciye geri bildirim vermek, açık, net ve anlaşılır ifadeler kullanmak, düzeltmelerde bulunmak ve öğrenciyi kendisiyle karşılaştırmaktır.
Yeni Nesil ve Bilişim Teknolojileri Yönetimi
Çağımız teknoloji çağı ve gelen nesil öğretmenlerden daha çok bilgiye sahip olarak arkamızdan geliyor teknoloji hayata kolaylık sağlarken bir yandan da zorluk sağlayabilir teknolojinin kötü kullanılmaması için 2006 yılında İlköğretimde seçmeli ders medya okuryazarlığı dersi verilmeye başlanmıştır. Yeni nesil olumlu bazı özellikleri şöyledir; daha akıllıdır, hızlıdır, farklılıklara karşı daha tahammüllüdür, hız onlar için normaldir ve yenilikçiliğe açıktır.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Programı
Öğretim Programı : Eğitim-Öğretim faaliyetleri ülkelerin eğitim politikaları ve eğitim sistemleri çerçevesine göre şekillenen planlı ve programlı yürütülen çalışmalardır. Türkiye' de 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ile Türk milli eğitiminin amaçları, ilkeleri belirlenmiştir.
Öğretim Programının Öğeleri
1. Hedefler/Kazanımlar
2. Kapsam/İçerik
3.Öğrenme-Öğretme durumları
4. Değerlendirmedir.
Program Geliştirme Modeli
Ülkemizde 182 yılında Milli Eğitim Bakanlığı'nca program geliştirme konusunda bir model oluşturmak amacıyla çalışmalar başlatılmış, ortaya konan program modeli 2142 sayılı Tebliğler dergisinde yayınlanmıştır. 1984 yılında da programların hazırlanmasında dikkate alınması gereken ilkeler belirlenerek Talim Terbiye Kurulu kararıyla yayınlanmıştır.Bu program modeli, amaç-davranış,işleyiş,değerlendirme boyutlarından oluşmaktaydı.
Bilişim Teknolojileri dersi öğretim programı uygulaması sırasında, konular ile ön öğrenmeler arasında ilişkiler kurulması, mümkün oldukça uygulamaların yapılması gerektiği belirtilmiştir. Derste kullanılabilecek yöntem ve teknikler şu şekilde sıralanmıştır:
-anlatım, -soru cevap, -gösteri, -gösterip yaptırma, -örenk olay, -problem çözme vb. dir.