26 Aralık 2018 Çarşamba

8. HAFTA

Bu hafta "Bilişim Teknolojileri Öğretiminde Materyal Kullanımı"  konusu anlatıldı. Ve çıkarılan notlar ve sunumdan kalanlar şu şekilde olmuştur;

Öğretim materyalleri, öğrenme sürecini kolaylaştırma, zenginleştirme, verimini artırma amaçlarıyla kullanılır. Bilişim teknolojileri öğretiminde kullanılan materyaller dört başlık altında toplanır. Bunlar;
  1.Yazılı Materyaller
2.  Görsel Materyaller
3.  Görsel/İşitsel Materyaller
4. Etkileşimli Materyaller.
1.Yazılı Materyaller?
Yazılı materyaller kategorisine okul ders kitapları, alınan ders notları, farklı amaçlar ile kullanılan kılavuz kitapları ve sair gibi örnekler verebiliriz.
2.Görsel materyaller?
Görsel materyal kategorisine ise örneğin bir konferansta bir mevzuyu daha iyi açıklayabilmek için kullanılan malzemelerdir. Bu materyaller, görme duyumuz ile algılayabilecek bütün şeyleri kapsamaktadır.
Görsel materyalleri sıralarsak;  akış diyagramı, zaman çizelgeleri, kavram haritaları, grafikler/tablolar.  Akış diyagramı, yapılacak işlemlerin adımlarının grafiksel olarak ifadesidir. Özellikle programlama dersinde algoritmaların akış diyagramı sunulmasında kullanılır. Zaman çizelgeleri, belli bir zaman periyotunda bir kavram, olgu ya da olaya ilişkin tarihsel değişim sürecinin anlatılmasında kullanılan öğretim materyalidir.Kavram haritaları, insanların nasıl öğrendikleri ile anlamlı öğrenme konuları arasında köprü kuran bir öğrenme, öğretme stratejisidir. Posterler; özel bir mesajı aktarmak amacıyla resimler, çizgiler, renkler ve kelimelerin görsel bir şekilde bütünleştirilmesidir. Sunum yapan arkadaşlarımız anakart bileşenlerini gösteren bir poster hazırlayıp bizlere gösterdiler. İyi bir posterde olması gereken özellikler;

·         Net bir mesajı ifade etmeli,
·         Görsel açıdan zengin olmalı,
·         1-2 metre uzaktan net olarak okunabilmelidir...
Grafikler, sayısal verilerin görsel sunumlarıdır. Veri birimleri arasındaki ilişkileri ve verilerdeki değişimi/eğilimi gösterirler. Grafik türleri:  Resimli grafikler, sütun grafikleri, çizgi grafikleri, pasta grafikleri...
Görsel/işitsel materyalleri sıralarsam; Sunularvideolar, animasyonlar.
Sunular, herhangi bir içeriğin görsellerle ve video, müzik, animasyon gibi medyalarla desteklenerek aktarılmasına imkan sağlayan araçlardır. Animasyonlar, nesnelerin nasıl konum ve şekil değiştirdiğini göstermeyi sağlayan materyallerdir. Bu nedenle dinamik içeriklerin öğretilmesinde tercih edilir. Animasyonların üç temel bileşeni vardır: resim, hareket ve benzetim.
Etkileşimli materyaller,  benzetimler , eğitsel oyunlardır ve gerçek eşyalardır. Benzetimler, Bir takım olay ve durumları modelleyerek, öğrenciye bu olaylar ve durumlar hakkında bilgi ve beceri kazandırmayı amaçlayan yazılımlardır. Bilişim teknolojileri öğretiminde üç tür benzetimden faydalanılabilinir:
1.       Nesne ya da olgunun modellendiği benzetimler,
2.       Yöntemlerin modellendiği benzetimler,
3.       Öğrencinin sürece katılarak etkileşimde bulunduğu, girdiği parametreler ya da yaptığı seçimler gibi etkileşimlerin sonucunu anında  görebildiği benzetimlerdir.


 Eğitsel oyunlar, öğrenciye güzel vakit geçirten, ama gerçekleşen etkinlik içerisinde bilgiler de öğreten veya önceki bilgileri pekiştiren yazılımlardır. Bunlara örnek olarak scratch verilebilir. Gerçek eşyalar,  somut ve kalıcı öğrenme sağlamak amacıyla kullanılan eğitim materyalleridir. Gerçek eşyalarla etkileşim, yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecine öğrencilerin katılımı açısından önemlidir. Bugün yapılan sunumda poster, gerçek eşya kullanılmıştır. Posterde ana kartın üzerindeki devre elemanları anlatılmıştır. Gerçek eşya da posteri destekleyecek türde ana kart getirilmişti bunun yanı sıra sınıfa getirilen zille bilgi yarışması düzenlenmiştir. Konuyu anlatan ve etkinliklere emek veren arkadaşlara teşekkür ederim.

25 Aralık 2018 Salı

1. HAFTA

Blog yazılmaya başlandığı ilk haftadır.Bu hafta Özel Öğretim Yöntemlerinde Alana ÖzgüTemel Kavramlar ve bu kavramların alan yönetimiyle ilişkisi anlatılmıştır. Okula gelmediğim için kitaptan çalıştığım ve internet üzerinden edindiğim bilgilerle hazırladığım blog şu şekildedir.
Eğitim


  • Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla veya kasıtlı olarak istendik yönde davranış değişikliği meydana getirme sürecidir 
  • Eğitim bireyi, “insanlığın mükemmellik haline” göre yetiştiren bir süreçtir (İ.Kant). 
  • Eğitim bireylerin kendi sınırlarına ulaşmasına için tasarlanmış kılavuzlama sürecidir.
  • Öğrenmenin gerçekleşmesi ve bireyde istenen davranışların gelişmesi için uygulanan süreçlerin tümüdür. (Varış)
  • Okullarda yapılan planlı kontrollü ve örgütlenmiş öğretme faaliyetleridir (Fidan ve Erden)
  • Öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlikleri düzenleme, gerekli araç ve gereçleri sağlama ve rehberlikte bulunma eylemidir.
  • Öğrenmeyi kolaylaştırmak; uygun teknolojik süreçleri ve kaynakları yaratarak, kullanarak ve yöneterek, performansı artırmak için çalışma ve etik uygulamalardır. 
  • Belirli hedefler doğrultusunda, daha etkili bir öğretim elde etmek için öğrenme ve iletişim konusundaki araştırmaların ve ayrıca insan kaynakları ve diğer kaynakların beraber kullanılmasıyla tüm öğrenme-öğretme sürecinin sistematik bir yaklaşımla tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir.

İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır.İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile internet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.


Öğretim
Eğitim Teknolojisi
Öğretim Teknolojisi
Bilgisayar Destekli Öğretim
Öğretim sürecinde öğrencilerin bilgisayarla etkileşimde bulunması, bilgisayarların süreçte bir öğretim aracı ve öğretim ortamı olarak görev alması etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır. 
ÖĞRETİM TASARIM VE TEKNOLOJİSİ
Öğrenme ve performans problemlerinin analizi için öğretimsel ve öğretimsel olmayan süreç ve kaynakların tasarlanması, gelişimi, uygulanması, değerlendirilmesi ve yönetimini kapsar.
ÖĞRETİM MATERYALİ
Öğretim materyali genel olarak hedefleri geçekleştirmek amacıyla araçlardan faydalanarak yapılan ders sunum içeriklerini kapsar.
EĞİTİM TEKNOLOJİSİNİN TARİHİ
Eğitim teknolojisinin tarihi gelişimi incelendiğinde 5 döneme ayrılmaktadır:
1. Dönem : Eğitim teknolojisinin endüstriyel teknolojiden yaklaşık bir yüzyıl kadar geride bulunduğu  dönemdir.
2. Dönem : Eğitim teknolojisi altın çağına  İkinci Dünya Savaşı ile başlamıştır.
3. Dönem : Kitle eğitimi ve bireysel öğretim söz konusudur.
4.ve 5. Dönem : Eğitim teknolojisinin bu iki yönlü gelişiminin  sonucu yöntem ve araçların birleştirilerek daha ileri düzeyde otomasyon ve bir basamak ilerisinde de sibernasyon dönemlerini kapsamaktadır.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİNİN TARİHİ
Öğretmen tarafından dersin sunumunda kullanılacak  görsel- işitsel materyallerin tasarımı yerine, öğretimin doğrudan öğrenci için tasarlanması kavramı.
B.F.Skinner, SidneyL.Pressey, N.A.Crowder gibi araştırmacılar tarafından ifade edilen öğrenme teorisindeki gelişmeler.
“ Sistem Anlayışı ” olarak ifade edilen  ileri donanım teknolojisinin etkisi.
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN TARİHİ
Geçmişten günümüze öğretim materyallerinin tarihi  aşağıda kısaca verilmektedir:
*1920’den önce tebeşir ve ders kitabı ağırlıktaydı.
*1920’lerde okul müzeleri kuruluyor. İçinde  filmler, resimler, fotoğraflar vb yer alıyor.
  *Görsel öğretim hareketi 1920’lerden sonra  hız kazanıyor. 1913 yılında Thomas Edison şöyle diyor: “Kitapların bir süre sonra okullarda modası geçmiş olacak.  Gelecek on yılda filmler büyük devrim yaratacak” demiştir. Ancak dediği olmamıştır.
*1930’larda işitsel teknolojiler devreye giriyor. Radyo programları
*II. Dünya Savaşı ile birlikte göze ve kulağa hitap eden araç ve materyaller çok sayıda geliştirilmiştir.
Tepegöz ve slayt projektörü de bu dönemde kullanılmıştır.
*1950:Öğretimsel televizyon geliyor.*Sonra bilgisayarlar devreye giriyor. İlk bilgisayar 1940’larda yapılıyor.Ancak 1960’lı yıllarda Bilgisayar destekli öğretim hareketi başlıyor.
1980li yıllarda bilgisayarın okullardaki etkisi artıyor. Mikrobilgisayarlar küçük ve ucuz olmaları sebebiyle tercih ediliyor.
*1985’den sonra okullarda bilgisayar teknolojisi yaygınlaşıyor. Öğretmenler eğitiliyor.
*Sonra 1990’lı yıllarda multimedyauzaktan eğitimweb temelli eğitimvb. hızla yaygınlaşıyor

7. HAFTA

Bu hafta okula gelmediğim için dersi anlatan arkadaşlardan edindiğim sunum ve çalışma kitabından alınan notlara göre  Öğretimde Yeni Yaklaşımlar ve Bilişim Teknolojileri Öğretimi" ve Web 2.0 ve Bilişim Teknolojileri Öğretimi konularına.öğrendiklerim;
Öğretimde yeni yaklaşımlar altı tanedir. Bunlar;

  • Sorgulayıcı Öğrenme
  • Bağlı Öğretim
  • Eleştirel Düşünme
  • Yansıtıcı Öğrenme
  • Ağ Araştırması
  • Mobil Öğrenme
Sorgulayıcı Öğrenme, Öğrencilerin sorular sorarak, araştırarak ve verilen problemi analiz ederek bir sonuca ulaşmasını sağlayan bir öğrenme sürecidir. Sorgulayıcı öğrenmede amaç,  öğrencilerinin ele alınan problemi çözme aşamasında bilgiyi farklı şekillerde kullanarak genelleme becerileri kazandırmaktır. Etkili bir sorgulayıcı öğretmenin özelliklerinden bahsettiler. Uygulama adımları ise soru sorma, keşfetme, oluşturma, tartışma, değerlendirme şeklindedir. Bağlı öğretim, problem temelli öğrenmeyle (problemin çözümüne yardımcı olan, açık uçlu problemlerden yararlanan) ilişkili olan bir öğrenme yöntemidir. Bağlı öğretimin en önemli özelliği kullanılan öykülerin keşfetme ve tartışma odaklı olması ve teknoloji merkezli olarak uygulanmasıdır. Amacı, tüm öğrencilerin bağımsız öğrenebilmelerini sağlamak.Eleştirel düşünme, Öğrenme ortamında güvenilir ve ilişkili bilgiye ulaşmak için yapılan doğru düşünme yollarına denir. Bu düşünmeye göre ele alınanlar:
  • Akılcılık
  • Kişisel farkındalık
  • Dürüstlük
  • Açık fikirlilik
  • Disiplin
  • Yargılama
Yansıtıcı  öğrenme, bireyin kendi öğrenmesiyle ilgili kişisel görüşlerini içerir. Günlük tutma, çizim yapma, akranlarla konuşma vb. şekilde sınıfta uygulanabilir.
Ağ araştırması, öğrencilerin bilgilerin tümüne ya da bir kısmına internet kaynaklarından ulaşmasıdır.Bu sayede öğrenciye aktif olma ortamı sağlanır.Mobil öğrenme, bireylere ihtiyacı olduğu anda, ihtiyaç duyduğu kadarını ve kendi kontrolü sayesinde öğrenme fırsatını sunmaktır.  Yararları mobil teknolojilerin kişiselleştirmeye olanak tanıması, bilgiye gerektiği yerde ve zamanda erişme şansı sağlar. öğrencilerin öğrenmeleri de kolaylaştırır.Mobil öğrenme araçları, tablet, e-kitap, e-mail,oyunlar, cep telefonlar...
Kullanıcıların internette etkileşim içinde oldukları, web sayfalarını okuyup bu sayfalara içerik aktarabildikleri, yorum yapabildikleri dönemdir. Örneğin bloglar, forumlar, wikiler, youtube, facebook bu dönemin ürünleridir. 
Web 2.0’ın ortaya çıkardığı temel araçlar şunlardır:
  1. Sosyal Ağlar
  1. Podcast
  1. Wikiler
  1. Bloglar



Sosyal ağlar, bireylerin internet üzerinde oluşturmuş oldukları sanal kimlikleri interneti kullanarak diğer bireylerle iletişim kurmalarını sağlayan ağlardır. Örnek olarak; İnstagram,Facebook


Web 1.0
İnsanların web sayfalarını sadece okunduğu dönemdir. Bu dönemde web sayfaları statik olarak oluşturulmuştur ve sadece tıklama yoluyla izlenerek tek yönlü iletişime imkan tanımaktadır. Bunu anlamı web dökümanlarına yorum yapmak veya etkileişim kurmak söz konusu değildir.

Web 2.0

Podcast, internet üzerinden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta yer alan, müzik veya konuşmadan oluşan bir programdır.En basit haliyle bu şekilde anlatılabilir. Podcasting, podcasting yapan siteden medya dosyalarını indirmeyi ve aynı dosyayı taşınabilir aygıta yüklemeyi sağlamaktır. 
Wiki, herkesin üzerinde istediği gibi düzenlemeler yapmasına izin veren bilgi sayfaları topluluğudur. Gruplar, wiki sayesinde kolayca geniş dokümantasyonlar oluşturabilir, bu belgeler arasındaki surum farklılıklarını takip edebilir. Sayfalar arasındaki bağlantılar ve sayfa biçimlemeleri sistem tarafından otomatik olarak yapılandırılacağından, bilgiye erişme ve bilgi belgeleme wiki ile son derece kolaylaşmaktadır.
Web tabanlı bilgi paylaşım ağı olan blog, insanların bildiği, öğrendiği ve paylaşmak istediği paylaşımları aktarmayı sağlayan mecradır. weB-LOGin kelimelerinin kısaltımı şeklinde oluşan blog kelimesi birleşik kelimenin kısaltması olarak oluşturulmuştur. İnternet ortamında kişisel internet sayfası sahibi olmak isteyenler için blog özel bir seçenektir.