Eğitim
- Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla veya kasıtlı olarak istendik yönde davranış değişikliği meydana getirme sürecidir
- Eğitim bireyi, “insanlığın mükemmellik haline” göre yetiştiren bir süreçtir (İ.Kant).
- Eğitim bireylerin kendi sınırlarına ulaşmasına için tasarlanmış kılavuzlama sürecidir.
- Öğrenmenin gerçekleşmesi ve bireyde istenen davranışların gelişmesi için uygulanan süreçlerin tümüdür. (Varış)
- Okullarda yapılan planlı kontrollü ve örgütlenmiş öğretme faaliyetleridir (Fidan ve Erden)
- Öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlikleri düzenleme, gerekli araç ve gereçleri sağlama ve rehberlikte bulunma eylemidir.
- Öğrenmeyi kolaylaştırmak; uygun teknolojik süreçleri ve kaynakları yaratarak, kullanarak ve yöneterek, performansı artırmak için çalışma ve etik uygulamalardır.
- Belirli hedefler doğrultusunda, daha etkili bir öğretim elde etmek için öğrenme ve iletişim konusundaki araştırmaların ve ayrıca insan kaynakları ve diğer kaynakların beraber kullanılmasıyla tüm öğrenme-öğretme sürecinin sistematik bir yaklaşımla tasarlanması, uygulanması ve değerlendirilmesidir.
İnternet, dünya genelindeki bilgisayar ağlarını ve kurumsal bilgisayar sistemlerini birbirine bağlayan elektronik iletişim ağıdır. TDK, İnternet sözcüğüne karşılık olarak genel ağı önermiştir. İnternet yerine zaman zaman sadece net sözcüğü de kullanılır.İnternet, çok protokollü bir ağ olup birbirine bağlı bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Binlerce akademik ve ticari ağla devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler halinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır.İnternet'in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile internet, modern insan hayatının temelinde yer almıştır.
Öğretim
Eğitim Teknolojisi
Öğretim Teknolojisi
Bilgisayar Destekli Öğretim
Öğretim sürecinde öğrencilerin bilgisayarla etkileşimde bulunması, bilgisayarların süreçte bir öğretim aracı ve öğretim ortamı olarak görev alması etkinlikleri olarak tanımlanmaktadır.
ÖĞRETİM TASARIM VE TEKNOLOJİSİ
Öğrenme ve performans problemlerinin analizi için öğretimsel ve öğretimsel olmayan süreç ve kaynakların tasarlanması, gelişimi, uygulanması, değerlendirilmesi ve yönetimini kapsar.
ÖĞRETİM MATERYALİ
Öğretim materyali genel olarak hedefleri geçekleştirmek amacıyla araçlardan faydalanarak yapılan ders sunum içeriklerini kapsar.
EĞİTİM TEKNOLOJİSİNİN TARİHİ
Eğitim teknolojisinin tarihi gelişimi incelendiğinde 5 döneme ayrılmaktadır:
1. Dönem : Eğitim teknolojisinin endüstriyel teknolojiden yaklaşık bir yüzyıl kadar geride bulunduğu dönemdir.
2. Dönem : Eğitim teknolojisi altın çağına İkinci Dünya Savaşı ile başlamıştır.
3. Dönem : Kitle eğitimi ve bireysel öğretim söz konusudur.
4.ve 5. Dönem : Eğitim teknolojisinin bu iki yönlü gelişiminin sonucu yöntem ve araçların birleştirilerek daha ileri düzeyde otomasyon ve bir basamak ilerisinde de sibernasyon dönemlerini kapsamaktadır.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİNİN TARİHİ
Öğretmen tarafından dersin sunumunda kullanılacak görsel- işitsel materyallerin tasarımı yerine, öğretimin doğrudan öğrenci için tasarlanması kavramı.
B.F.Skinner, SidneyL.Pressey, N.A.Crowder gibi araştırmacılar tarafından ifade edilen öğrenme teorisindeki gelişmeler.
“ Sistem Anlayışı ” olarak ifade edilen ileri donanım teknolojisinin etkisi.
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN TARİHİ
Geçmişten günümüze öğretim materyallerinin tarihi aşağıda kısaca verilmektedir:
*1920’den önce tebeşir ve ders kitabı ağırlıktaydı.
*1920’lerde okul müzeleri kuruluyor. İçinde filmler, resimler, fotoğraflar vb yer alıyor.
*Görsel öğretim hareketi 1920’lerden sonra hız kazanıyor. 1913 yılında Thomas Edison şöyle diyor: “Kitapların bir süre sonra okullarda modası geçmiş olacak. Gelecek on yılda filmler büyük devrim yaratacak” demiştir. Ancak dediği olmamıştır.
*1930’larda işitsel teknolojiler devreye giriyor. Radyo programları
*II. Dünya Savaşı ile birlikte göze ve kulağa hitap eden araç ve materyaller çok sayıda geliştirilmiştir.
Tepegöz ve slayt projektörü de bu dönemde kullanılmıştır.
*1950:Öğretimsel televizyon geliyor.*Sonra bilgisayarlar devreye giriyor. İlk bilgisayar 1940’larda yapılıyor.Ancak 1960’lı yıllarda Bilgisayar destekli öğretim hareketi başlıyor.
1980’li yıllarda bilgisayarın okullardaki etkisi artıyor. Mikrobilgisayarlar küçük ve ucuz olmaları sebebiyle tercih ediliyor.
*1985’den sonra okullarda bilgisayar teknolojisi yaygınlaşıyor. Öğretmenler eğitiliyor.
*Sonra 1990’lı yıllarda multimedya, uzaktan eğitim, web temelli eğitimvb. hızla yaygınlaşıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder