25 Aralık 2018 Salı

7. HAFTA

Bu hafta okula gelmediğim için dersi anlatan arkadaşlardan edindiğim sunum ve çalışma kitabından alınan notlara göre  Öğretimde Yeni Yaklaşımlar ve Bilişim Teknolojileri Öğretimi" ve Web 2.0 ve Bilişim Teknolojileri Öğretimi konularına.öğrendiklerim;
Öğretimde yeni yaklaşımlar altı tanedir. Bunlar;

  • Sorgulayıcı Öğrenme
  • Bağlı Öğretim
  • Eleştirel Düşünme
  • Yansıtıcı Öğrenme
  • Ağ Araştırması
  • Mobil Öğrenme
Sorgulayıcı Öğrenme, Öğrencilerin sorular sorarak, araştırarak ve verilen problemi analiz ederek bir sonuca ulaşmasını sağlayan bir öğrenme sürecidir. Sorgulayıcı öğrenmede amaç,  öğrencilerinin ele alınan problemi çözme aşamasında bilgiyi farklı şekillerde kullanarak genelleme becerileri kazandırmaktır. Etkili bir sorgulayıcı öğretmenin özelliklerinden bahsettiler. Uygulama adımları ise soru sorma, keşfetme, oluşturma, tartışma, değerlendirme şeklindedir. Bağlı öğretim, problem temelli öğrenmeyle (problemin çözümüne yardımcı olan, açık uçlu problemlerden yararlanan) ilişkili olan bir öğrenme yöntemidir. Bağlı öğretimin en önemli özelliği kullanılan öykülerin keşfetme ve tartışma odaklı olması ve teknoloji merkezli olarak uygulanmasıdır. Amacı, tüm öğrencilerin bağımsız öğrenebilmelerini sağlamak.Eleştirel düşünme, Öğrenme ortamında güvenilir ve ilişkili bilgiye ulaşmak için yapılan doğru düşünme yollarına denir. Bu düşünmeye göre ele alınanlar:
  • Akılcılık
  • Kişisel farkındalık
  • Dürüstlük
  • Açık fikirlilik
  • Disiplin
  • Yargılama
Yansıtıcı  öğrenme, bireyin kendi öğrenmesiyle ilgili kişisel görüşlerini içerir. Günlük tutma, çizim yapma, akranlarla konuşma vb. şekilde sınıfta uygulanabilir.
Ağ araştırması, öğrencilerin bilgilerin tümüne ya da bir kısmına internet kaynaklarından ulaşmasıdır.Bu sayede öğrenciye aktif olma ortamı sağlanır.Mobil öğrenme, bireylere ihtiyacı olduğu anda, ihtiyaç duyduğu kadarını ve kendi kontrolü sayesinde öğrenme fırsatını sunmaktır.  Yararları mobil teknolojilerin kişiselleştirmeye olanak tanıması, bilgiye gerektiği yerde ve zamanda erişme şansı sağlar. öğrencilerin öğrenmeleri de kolaylaştırır.Mobil öğrenme araçları, tablet, e-kitap, e-mail,oyunlar, cep telefonlar...
Kullanıcıların internette etkileşim içinde oldukları, web sayfalarını okuyup bu sayfalara içerik aktarabildikleri, yorum yapabildikleri dönemdir. Örneğin bloglar, forumlar, wikiler, youtube, facebook bu dönemin ürünleridir. 
Web 2.0’ın ortaya çıkardığı temel araçlar şunlardır:
  1. Sosyal Ağlar
  1. Podcast
  1. Wikiler
  1. Bloglar



Sosyal ağlar, bireylerin internet üzerinde oluşturmuş oldukları sanal kimlikleri interneti kullanarak diğer bireylerle iletişim kurmalarını sağlayan ağlardır. Örnek olarak; İnstagram,Facebook


Web 1.0
İnsanların web sayfalarını sadece okunduğu dönemdir. Bu dönemde web sayfaları statik olarak oluşturulmuştur ve sadece tıklama yoluyla izlenerek tek yönlü iletişime imkan tanımaktadır. Bunu anlamı web dökümanlarına yorum yapmak veya etkileişim kurmak söz konusu değildir.

Web 2.0

Podcast, internet üzerinden otomatik olarak indirilebilen ve dijital formatta yer alan, müzik veya konuşmadan oluşan bir programdır.En basit haliyle bu şekilde anlatılabilir. Podcasting, podcasting yapan siteden medya dosyalarını indirmeyi ve aynı dosyayı taşınabilir aygıta yüklemeyi sağlamaktır. 
Wiki, herkesin üzerinde istediği gibi düzenlemeler yapmasına izin veren bilgi sayfaları topluluğudur. Gruplar, wiki sayesinde kolayca geniş dokümantasyonlar oluşturabilir, bu belgeler arasındaki surum farklılıklarını takip edebilir. Sayfalar arasındaki bağlantılar ve sayfa biçimlemeleri sistem tarafından otomatik olarak yapılandırılacağından, bilgiye erişme ve bilgi belgeleme wiki ile son derece kolaylaşmaktadır.
Web tabanlı bilgi paylaşım ağı olan blog, insanların bildiği, öğrendiği ve paylaşmak istediği paylaşımları aktarmayı sağlayan mecradır. weB-LOGin kelimelerinin kısaltımı şeklinde oluşan blog kelimesi birleşik kelimenin kısaltması olarak oluşturulmuştur. İnternet ortamında kişisel internet sayfası sahibi olmak isteyenler için blog özel bir seçenektir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder