Öğretim Yöntemi Nedir?
Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yoldur. Ve Öğretim Yöntemleri 6'ya ayrılır.Bunlar;
1- Anlatım Yöntemi: Bilgi, birikim ve deneyimlerini kendisini dinleyenlere aktarmasıdır.
2-Soru- Cevap Yöntemi: Sokrates yöntemi olarak da bilinir. Öğretmen- öğrenci ve öğrenci- öğrenci etkileşimini sağlamada en etkili yöntemlerden bir tanesidir.
3-Gösterip Yaptırma Yöntemi : Öğrencilere devinişsel becerilerin kazandırılmasında kullanılan yöntemdir. Genellikle müzik, resim, spor vb. derslerde etkilidir.
4-Drama Yöntemi : Doğaçlama ve rol oynama gibi tekniklerden yararlanarak bireylerin bir yaşantıyı, bir olayı, bir kavramı ya da davranışı bir grup çalışması içerisinde canlandırdığı oyunsu süreçlerdir. 3 aşamaya ayrılır.Isınma, canlandırma, değerlendirme.
5-Örnek Olay Yöntemi : Günlük hayatta karşılaşacakları bir problem durumunu sınıf ortamında incelemelerine olanak sağlayan bir yöntemdir.
6- İşbirlikli Öğrenme Yöntemi : Öğrencilerin küçük gruplar oluşturarak, bir takım halinde belirlenen hedefe ulaşabilmeleri için birlikte hareket etmesine ve birlikte çalışarak bir konuyu öğrenmesine dayalıdır.
Öğretim Teknikleri Nedir?
Dersin içerisinde işlenen konu, davranışlarını kontrol ve pekişmesini sağlayan etkinliklerdir. Bunlar ise 6' ya ayrılır.
1-Beyin Fırtınası Düşünme Tekniği : Bir grubun, bir problem durumuna çözüm getirebilmek için doğru ya da yanlış gözetilmeksizin fikir üretmesine dayanan bir tekniktir.
2-6 Şapkalı Düşünme Tekniği : Hür ve bilimsel düşünme gücü ve geniş bir dünya görüşüne sahip topluma karşı sorumluluk duyan, yapıcı, yaratıcı ve verimli bireyler yetiştirmek amacını gerçekleştirmek için zengin öğrenme ortamlarının oluşması gerekmektedir. 6 renk şunları temsil etmektedir.
Beyaz Şapka: Tarafsız, objektiflik
Kırmızı Şapka: Duygusal bir bakış açısı sunmayı
Siyah Şapka: Karamsar ve olumsuzluk
Sarı Şapka: Umutla ve olumlu düşünmeyle ilgilidir
Yeşil Şapka: Yaratıcılık ve yeni fikirlerle ilgilidir
Mavi Şapka: Düşünme sürecinin düzenlenmesi ve kontrolü ile uğraşır.
3- Balık Kılçığı Düşünme Tekniği: Öğrencilerin bir problem durumunu derinlemesine incelemesine olanak tanıyan bu teknik Ishıkawa tekniği olarak da bilinir.
4- Münazara Tartışma Tekniği : Karşıt iki görüşü avunan iki grubun bir jüri önünde belli kurallar çerçevesinde fikirlerini savunma esasına dayanmaktadır.
5- Philips 66 Tartışma Tekniği : Öğrencilerin verilen bir konuyu gruplar halinde ve kısa sürede tartışması temeline dayanan bir tekniktir. Gruplar 6 kişilik olur ve tartışma süresi 6 dakika verilir.
6- Eğitsel Oyunlar- Bilgisayar Oyunları: Oyunu belli bir amaca yönelik olan veya olmayan, kurallı ya da kuralsız gerçekleştirilen, her durumda çocuğun isteyerek ve hoşlanarak yer aldığı, fiziksel, bilişsel, dil, duygusal ve sosyal gelişiminin temeli olan, gerçek hayatın bir parçası ve çocuk için en etkin öğrenme süreci olarak ifade etmektedir.
Yapılan etkinlikte Philips 66 Tartışma Tekniğine göre 6 kişilik gruplara ayrıldık ve müfredattan bir konu seçerek bunu hangi yöntem ve teknikleri kullanarak anlatacağımız üzerinde 6 dakika tartıştık ve bizim grupta çıkan sonuç şu şekildeydi. Öğrenciye "Bir Algoritma Masalı" konusunu anlatmayı hedef aldık. Bu konuda kullanacağımız yöntemler örnek olay yöntemi ve drama yöntemiydi. Öncelikle çocuğa günlük yaşamından bir örnekle anlatıp daha sonra dramayla gerçekleştirip öğrencinin aklında bir şeyler oluşturmak amacımızdı daha sonra teknik olarak beyin fırtınası ve balık kılçığı yöntemiydi bunun nedeni ise amacımız çocukta oluşan bilgi doğru ya da yanlış bir şeyler çağrıştırmak istememizdi balık kılçığı yöntemiyle ise çıkan yanlış sonuçları ayırıp sadece doğru olan bilgiyi derinlemesine anlatmaktı.
Son olarak dünkü işlenilen dersin konusu ile ilgili film izledik "Köy Enstitü"leri ile ilgili "Toprağın Çocukları" kalan izlenim mükemmeldi.Bir zamanlarda olsa üreten, yapan, bağımsız nesillerimizin olduğunu bilmek güzeldi. ( Hocam teşekkür ederim böyle güzel bir filmle bakış açımı değiştirdiğiniz için. )